06. 03. 2022

Základní část Extraligy juniorů skončila

O víkendu se odehrálo poslední šesté kolo základní části Extraligy juniorů. Jak Blue Volley Ostrava tak Green Volley Frýdek-Místek se sešli v nejlepší skupině, kterou poprvé v této sezoně hostili pražští Lvi a spolu s nimi již jistí účastníci finálového turnaje Extraligy juniorů Příbram a Brno. Vítězství na tomto turnaji a i celkové 1. místo je samozřejmě zkresleno pendlováním nejlepších juniorských hráčů v extraligových A týmech. Přesto si dovolím říct, že byť jsme hráli téměř celou sezonu pouze s kadety, bylo naše vítězství zasloužené a pro kluky obrovskou motivací do další práce. Extraliga juniorů je pro náš kadetský tým přípravou na Mistrovství republiky kadetů, a tak každý zápas s nejlepšími juniory je pro nás přínosem. Konečně jsme se letos dočkali a mohli jsme na extraligu vlakem, což pro nás trenéry znamenalo o nějakých 10 hodin řízení a stresu méně než obvykle o víkendu. Kluci sice trochu brblali, že vstávat v sobotu v 5 hodin (někteří i dříve) je vražedné, ale nakonec to všichni zvládli.

Jako prvního nám nasazení přisoudilo letos věčného soupeře Brno, které pokud bude v plné sestavě, tzn. se všemi hráči z A týmu mužů je pro mě největším favoritem na zisk mistrovského titulu. Celé utkání bylo poznamenáno nešťastným zraněním brněnského univerzála Lukáše Lamače, kterého musela odvézt záchranka s vykloubeným kolenem. Pevně věřím, že se dá zdravotně do pořádku a bude moci pokračovat ve své sportovní kariéře. Pro Brno to samozřejmě byla nejen sportovní, ale i psychická rána, která se samozřejmě podepsala i na jejich výkonu, my tak zahájili turnaj výhrou 3:0.

Druhý sobotní zápas nás čekali domácí Lvi Praha a my s jistotou účasti na Mistrovství republiky juniorů jsme opět zkoušeli různé varianty sestavy. Po prohře v druhém setu jsem vrátil na post univerzála Kubu Sztolárika a podařilo se nám zápas otočit a připsat si cenné vítězství s domácími. Po prvním dnu jsme tak měli dvě výhry a 5 bodů a dokázali jsme zapojit všechny hráče, takže jsme šli na dobrou večeři naprosto spokojeni.

Nedělní zápasy se nesly v duchu účasti/neúčasti mladých hráčů z Extraligy mužů, když v družstvech našich soupeřů oproti sobotě na jednu stranu dva hráči přibyli (Příbram - Rossenbaum, Bureš) a naopak tři ubyli (Green Volley – Benda,Kristian, Mišek) s ohledem na vytíženost ve svých A týmech. Dramatický zápas s Příbramí jsme stejně jako proti pražským Lvům otáčeli ze stavu 0:2 a opět úspěšně. Výhra byla o to cennější, že se nám to podařilo letos poprvé.

Poslední zápas s našimi kamarády z Green Volley rozhodoval o prvních třech místech na turnaji a my jsme byť se čtvrtou různou sestavou ve čtvrtém zápase dokázali silně oslabené „frýdecké vlky“ porazit. Jsem rád, že jsme celý turnaj zvládli i po náročné týdenní přípravě (měli jsme jarní prázdniny), a že jsme opět mohli dát prostor všem hráčům přicházejícím v úvahu pro náš vrchol sezony – domácí MČR kadetů.

Jako vždy bych rád poděkoval svému parťákovi Vlastovi, který zvládne sám tolik věcí jako obvykle 2-3 lidé v týmu: trenéra, vedoucího výpravy, řidiče, fotografa a kameramana online vysílání.

Ještě máme před sebou poslední turnaj Extraligy kadetů a pak nám po krátkém, ale zaslouženém odpočinku, začne příprava na vrcholné akce.

Michal Provazník

trenér

Další fotky naleznete ZDE.