06. 09. 2021

Mistrovství Evropy v beachvolejbale kategorie U18 je minulostí

Evropský šampionát U18 v beachvolejbale hostila od 2. – 5. září 2021 slovinská Lublaň. Ani poslední beachvolejbalový evropský šampionát v tomto roce se neobešel bez české účasti. Naše barvy hájili letošní mistři republiky v této kategorii - Daniel Fabikovič / Richard Struška z volejbalového klubu Blue Volley Ostrava

V kategorii U18 jsou nějaké odhady složité, protože pro týmy (hráče) to bývá první větší mezinárodní zkušenost. Přesto jsem na základě výsledků a hlavně předváděné hry na české mužské beachvolejbalové tour věřil, že při dobrém losu by mohla první čtyřka padnout. Ani po konečném 9. místě jsem názor nezměnil. Po dlouhé době jsme se vyrovnali těm nejlepším v kontrole a ovládání míče, nasazením, koncentrací.

Kluci ve skupině porazili všechny soupeře. Nejprve norskou dvojici Mol / Majak rozehranou z kvalifikace 2:0 (14,13), po té rozebrali německý pár Nissen / Hansen (6. místo) 2:0 (11,14) a nakonec si poradili i se Švýcary Breer / Steinmann 2:1 (17,-17,8), po drobném výpadku v druhém setu.

Vyhráli jsme tedy skupinu a čekali, koho nám los přidělí. Z týmů na druhých a třetích místech vypadali nejlépe Francouzi a Poláci a Francouzi se nakonec stali těmi, kteří nás po jejich pohodové výhře nad Maďary 2:0, čekali v boji o postu mezi nejlepších osm. Bohužel pro nás jim zápas vyšel.

Přes 200 cm vysoký Rotar (blokař s nejvyšším dosahem na turnaji) a 194 cm vysoký polař Canet byli nad naše síly - za celý zápas neudělali mimo dvou zkažených servisů jedinou nevynucenou chybu, a protože jsme v druhém setu nevyužili třech ubráněných balónů k zisku bodu, zaslouženě vyhráli a turnaj tak pro nás skončil již v osmifinále.

Kluci udělali pod vedením Lenky Fabikovičové obrovský výkonnostní posun a na svém prvním šampionátu rozhodně nezklamali. Navíc to byla jejich první celá sezóna na písku. Budeme muset zapracovat na servise kvůli vytvoření většího tlaku na dobře útočící soupeře a také zlepšit hru proti výborným blokařům. Toho se nám v českých podmínkách tolik nedostává, ale pokud se to podaří, můžou se měřit i s těmi nejlepšími ve své věkové kategorii. Díky rodinné podpoře ze strany zúčastněných, jsme se cítili jako doma a součinnost s ostatními členy týmu byla skvělá (Lenka Fabikovičová - trenér a servis všeho, Vlasta Fabikovič - statistik, Aleš Nečesaný - trenér dívek).

Michal Provazník