08. 05. 2022

Máme bronzovou medaili !!!!!

​Zatím největšího úspěchu jsme dosáhli o tomto víkendu na Mistrovství ČR juniorů v Havířově. Bronzová medaile je neskutečným úspěchem v tak krátké historii klubu Blue Volley Ostrava a věřím, že nás podnítí ještě k většímu nasazení a práci.

Bylo to pro mě emotivní, protože s klukama pracujeme více než 4 roky a díky covidu a jejím omezením tohle byla první vrcholná akce. Rád bych poděkoval všem hráčům, jejich rodičům, všem trenérům a dalším lidem v klubu, kteří k tomu pomohli.

Mistrovství republiky jsme měli jisté již v prosinci a od ledna jsme celou juniorskou extraligu brali jako přípravu na kadetský vrchol (Extraligu juniorů jsme hráli kompletně s kadetským týmem). Byť jsme v průběhu roku sehráli vyrovnané partie se všemi týmy ze špičky, některé jsme dokonce i porazili, Mistrovství ČR bylo jiné. Většina týmů na šampionát stahuje své nejlepší juniory z mužských A týmů a tím výrazně posiluje svoje ambice. My jsme zůstali ve stejné sestavě a byli jsme zvědaví jak si povedeme v těžké konkurenci. Úkol zněl jasně: partnerský klub Green Volley Frýdek-Místek, naši junioři, měli za úkol bojovat o medaili a my se chtěli pokusit proti soupeřům starším až o 4 roky o malý zázrak a postup do první čtyřky. Spolu s Radkem Podolou a Vlastou Fabikovičem, mými asistenty, jsme tlumili příliš vysoké ambice s tím, že jsme ve fázi naší plné přípravy na vrchol sezony.

Díky vítězství v základní části jsme měli ve čtvrtečním zahajovacím zápase tým Hradce Králové, který ač na MČR postoupil z 8. místa, v sezoně dokázal trápit ne jeden tým. Po opravdu velmi nervózním začátku z naší strany jsme v prvním setu dokázali vyrobit více nevynucených chyb než normálně za celý turnaj, ale postupně jsme se začali zlepšovat. První set jsme s Hradcem prohráli a i druhý set byl vyrovnaný. Naštěstí pro nás jsme se v druhé půlce trochu zklidnili a po několika úspěšných blocích šli poprvé do vedení. Uhraná koncovka vnesla do naší hry opět řád a se snižující se nervozitou rostl náš herní výkon. Dokráčeli jsme k výhře 3:1 a po porážce Velkého Meziříčí s Příbramí jsme věděli, že páteční polední zápas s Velkým Meziříčím bude klíčový. Velmez proti nám v pátek odehrál svůj nejlepší letošní zápas, na začátku nás zaskočil obrovskou agresivitou na servise a v útoku, ale kluci se naštěstí nesložili. Ustáli jsme tlak a v koncovkách setů jsme se dokázali lépe vyrovnat s bodovými situacemi, a byť po velkém boji, jsme slavili vítězství 3:0 a tím pádem postup do nejlepší čtyřky MČR. Páteční večerní zápas s Příbramí tak rozhodoval o nasazení do semifinále. V případě vítězství bychom šli na naše juniory, v případě prohry bychom hráli s Brnem, největším adeptem na titul, který ve své skupině neztratil ani jeden set. S ohledem na to, jak byli kluci zatavení z přípravy, jsme v tomto zápase dali příležitost celému kádru, tak aby si někteří mohli odpočinout. Sice jsme prohráli 3:2, protože jsme nedokázali ubránit Příbramské krajní útočníky, ale zápas nám ukázal kudy by mohla vést cesta k úspěchu.

V sobotním semifinále jsme tedy narazili na Brno, a protože Green Volley porazil Příbram, objevila se teoretická možnost, že bychom se mohli potkat s našimi juniory ve finále. Byla by to neskutečná realita a z normálního pohledu sci-fi, na druhou stranu si neumím představit co by v tom zápase dělaly emoce. Nám stál ale v cestě dominantní tým, který se na turnaji zatím prezentoval bezchybným výkonem. Od začátku zápasu bylo vidět, že Brno s třemi hráči z A týmu mužů je na tom opravdu dobře. Výšková převaha, fyzická vybavenost, věk a zkušenosti hráli pro něj. Na naší straně neskutečná touha mládí postavit se všem předpokladům a nezměrná bojovnost udělaly ze zápasu částečně drama. V prvním setu bylo Brno lepší ve všech činnostech, výborně podávalo, dobře bránilo na síti a dohrávalo bodové míče, přehrálo nás a zaslouženě vedlo 1:0. Následující dva sety byly z naší strany na opravdu vysoké úrovni a spolu s nasazením nám přinesly dvě vyrovnané koncovky. Druhý set jsme nakonec prohráli 27:25 (dostali jsme šanci vyhrát i tento set, ale nedokázali jsme v koncovce přihrát tři zkrácené servisy za sebou a tím jsme během minuty přišli o těžce budovaný náskok). Ve třetím setu se situace obrátila a my jsme vyrovnanou koncovku dokázali zvládnout. Snížili jsme na 2:1 a připravili tak Brno o první set na turnaji. Bohužel ve čtvrtém setu jsme nedokázali vytvořit takový tlak na servise, aby Brno nemohlo hrát středem a tím jsme se dostali pod tlak my. Nenašli jsme recept na nekompromisní útok Bukáčka středem sítě a tím se nám v podstatě rozpadla celá obrana. Brno mělo od začátku tohoto setu navrch a vítězství v zápase si zkušeně pohlídalo.

V neděli jsme tedy měli druhou možnost urvat juniorskou medaili v odvetném zápase s Příbramí. Byť jsme měli kratší čas na regeneraci než soupeř bylo od začátku vidět, že zklamání na straně Příbrami ze semifinálové porážky je větší než u nás. Posílili jsme obranu na síti, abychom lépe chránili krajní hráče a servis takticky vedli tak, aby Příbram musela hrát více méně po kůlech. Až neuvěřitelně jsme v hlavách zvládli zápas, který byl hodně o vůli, koncentraci a motivaci, a dokráčeli si pro historicky první medaili v juniorech. Za to, jak kluci dřeli celou sezonu, co pro volejbal a týmový úspěch obětovali, jak pracovali a fungovali jako tým, a jak se za žádných okolností nevzdali, si bronz zasloužili.

MÁME BRONZ a já bych ještě jednou rád poděkoval klukům, že to se mnou vydrželi.

Užili jsme si krátký okamžik slávy a začínáme přípravu na náš kadetský vrchol domácí Mistrovství České republiky, které proběhne od 19. – 22. května 2022 v Ostravě na halách Nová Bělá a ZŠ Dvorského.

Michal Provazník

hlavní trenér