22. 05. 2022

Jsme MISTŘIIIIII

Sen se stal skutečností a naši kadeti jsou MISTŘI ČR....v neděli 22. května 2022 skončila asi nejdelší sezona, kterou jsem kdy zažil. Po nedohrání předloňské covidové a neproběhlé loňské se kluci skoro po třech letech dočkali finálového turnaje. Mistrovství republiky kadetů pro nás bylo po postupu do 1. ligy mužů druhým nejvýznamnějším vrcholem, na který jsme cílili přípravu. Souběh pořadatelství, výkonů v sezoně a předvedené hry na MČR juniorů z nás udělal adepty na titul. Tuto roli jsme přijali sami již před sezonou a bez vytáček jsme řekli, že chceme vyhrát. Hráči i trenéři tak fungovali celou sezonu pod tlakem, který je ale v kategorii dospělých běžný. Role favorita není nikdy jednoduchá, své o tom ví Brno, které bylo ve stejné pozici před 14 dny. Bylo tedy otázkou, jak se s turnajem popereme v hlavách a zda to zvládneme.

Náš předpoklad, že skupina, ve které jsme je silnější se potvrdil. Všechny týmy z naší skupiny při konfrontaci s týmy z vedlejší uspěli. Jako prvního soupeře nám los přidělil Kojetín, který se na turnaj prezentoval zajímavým volejbalem opřeným o výkony tří jednotlivců, na nahrávce Hilšera, na útoku Lusky se Zamazalem. Hlavně díky tomu, že náš tým je kompaktní na všech postech, jsme zápas s přehledem zvládli. Mohli jsme si dovolit protočit sestavu a rozložit zatížení mezi více hráčů. Výhra 3:0 na rozjezd byla úvodním vkladem do turnaje.

Druhým zápasem bylo v páteční dopoledne derby s městským rivalem VK Ostravou. I tady si troufnu říct, že mají v týmu některé individuality, jejichž úrovně zbytek nedosahuje. Další vítězství 3:0 a znovu možnost dát příležitost všem hráčům z lavičky nám již po dvou zápasech zajistila postup do semifinále a tím pádem do bojů o medaile.

Poslední zápas s pražskými Lvy tak rozhodoval o tom, kdo bude mít pro sobotní semifinále teoreticky snadnějšího soupeře, protože podle předpokladů vyhráli vedlejší skupinu České Budějovice, jako vítěz základní části. Na Lvy jsme vletěli v základní sestavě s naprostou koncentrací všech hráčů a bylo se na co dívat. Lvi byli zaskočeni, ale jsem přesvědčený, že soupeř může hrát pouze to, co mu dovolíte a my jsme jim toho moc nedovolili. Vynikajícím servisem jsme vytvořili obrovský tlak již od prvního balónu a následnou skvělou obranou na síti jsme nedovolili jejich smečařům se dostat do zápasu. Pestrý a téměř bezchybný útok navyšoval rozdíl ve skóre. První dva sety jsme na hřišti dominovali a teprve ve třetím, kdy Lvi začali hrát na hraně rizika se zápas dramatizoval. Nicméně i tento set jsme zvládli a výhra 3:0 nás nasměrovala do sobotního semifinále s Olomoucí, druhým družstvem druhé skupiny.

Semifinále s Olomoucí nabídlo stejný obrázek jako zápas proti Lvům. Kluci hráli výborně, soupeře jsme do ničeho nepustili, a i tady jsme si mohli dovolit prostřídat a pošetřit síly na finále. Již čtvrtá výhra 3:0 a vysněné nedělní finále před námi.

V nedělním vyvrcholení turnaje nás již podruhé čekali pražští Lvi (tým pod vedením Honzy Maliny podle mě udělal v průběhu sezony největší pokrok a svým výkonem si účast zasloužil) a tak jsem byl zvědavý, zda se nám podaří změnit nepsané pravidlo, že na jednom turnaji s jedním týmem dvakrát nevyhraješ. V zápase Lvi ukázali, že jsou opravdu skvělým týmem a předvedli ještě lepší výkon než ve skupině. Nicméně celé to bylo o nás. Věřil jsem, že kvalita tohoto týmu je tak vysoká, že pokud předvedeme, co umíme, neprohrajeme. V průběhu celého zápasu jsem byl na kluky opravdu hrdý, protože to, jak k němu přistoupili, již připomínalo opravdu profesionalismus. Od taktické přípravy, přes rozcvičku až po samotný zápas, snad kromě 4 balónů v závěru posledního setu nebyl okamžik, kdy by vypadli z role. Precizní, kvalitní a důraznou hrou (ale ne na hraně rizika) jsme pevně drželi otěže zápasu ve svých rukou. Nemůžu vyzdvihnout žádného jednotlivce, protože to byl opravdu skvělý týmový výkon. Vynikající podání, slušný příjem, jistota na útoku a vynikající obrana na síti přes kterou se dokázal více prosadit jen Pastrňák nás pomalu přibližovala k vítězství. Před do posledního místa naplněnou halou (což byl cíl, který jsme si dali před turnajem), která nás hnala kupředu, jsme to nakonec dokázali bez ztráty jediného setu, po pěti výhrách 3:0 jsme získali první titul Mistrů republiky pro Blue Volley Ostrava. JSME MISTŘI !!!!

Díky všem lidem, kteří nám pomáhali s organizací nejen tohoto turnaje, všem maminkám, rodičům a rodinným příslušníkům, kteří nás krmili, napájeli a jinak opečovávali po celou sezonu, my jsme si to strašně užili. Jim patří obrovský podíl na tomto úspěchu a my si všeho, co pro nás udělali a stále dělají moc a moc vážíme. Oslavu máme za sebou a po krátkém odpočinku vzhůru do další práce.

Na sportovním úspěchu se podíleli:

Filip Častečka, Matěj Dudek, Daniel Fabikovič, Adam Graffy, Jakub Hula, Jakub Jetmar, Jakub Jonszta, Antonín Klimeš, Ondřej Klos, Jakub Krejčíček, Jan Mrověc, Štěpán Míček, Jakub Nikel, Tadeáš Plewa, Ondřej Poštulka, Ondřej Roman, Richard Struška, Jakub Sztolarik, Jan Šamánek.

Michal Provazník

hlavní trenér

Fotografie Ivana Dostála naleznete zde.

Další série fotek týmu Blue Volley očima Vlasty Fabikoviče zde.

Série fotek týmu Blue Volley očima Ondry Drimla zde.

Vítězný zápas a závěrečný ceremoniál si můžete připomenout zde.