11. 09. 2022

Letní pohár města Havířov

V českých podmínkách netradičně až v září proběhl o víkendu v areálu havířovského koupaliště Jindřich Letní pohár města Havířova s účastí stříbrných evropských medailistů a českých jedniček Ondřeje Perušiče a Davida Schweinera. Loni vybudované beachové kurty naplněné pískem ze světové série v Ostravě hostily republikový turnaj poprvé, a snad ne úplně špatně. Předpověď počasí slibovala dva plně deštivé dny, ale černý scénář se nenaplnil. Několik drobných přeháněk nenarušilo hladký průběh turnaje a dokonce, byť na pár minut, během obou dnů vysvitlo i sluníčko.​

Podpora města Havířova umožnila nám, organizátorům z projektu Volley Beskydy, především pak Blue Volley a Green Volley uspořádat ve spolupráci se Správou sportovních a rekreačních zařízení Havířov velmi kvalitní turnaj. Stravovací a pitný režim měla v rukou Restaurace Imrvére a Měšťanský pivovar Kojetín, finančně přispěl na vybudování tribuny pro diváky Moravskoslezský kraj.

Turnaj žen nakonec patřil nastupujícímu dravému mládí, kdy po dramatických semifinálových bitvách si to o 1. místo rozdaly dvojice Anna Pavelková/Jana Fixová a Kylie Neuschaeferová/Alžběta Tomášová. Kromě začátku utkání měla převahu Anička s Jančou a dokráčely si tak k vítězství. Anička tak po titulu na Mistrovství Evropy U18 (spolu se sestrou Kateřinou) získala první zlato i v kategorii žen. V boji o třetí místo byla úspěšnější dvojice Lucie Šeredová/Alžběta Skopová. Nepopulární čtvrté místo tak zbylo na Andreu Lorenzovou s Valentýnou Hynkovou.

Žebříčkově lépe obsazený mužský turnaj v čele s českými beachvolejbalovými hvězdami Ondrou Perušičem a Davidem Schweinerem nabídl množství vyrovnaných a zajímavých zápasů. Překvapením byl postup dvou „domácích týmů“ do čtvrtfinále. Mladíci Michal Přibyl/Jakub Malík a Jakub Tesárek/Jakub Přibyl si na turnaj odskočili ze šestkové přípravy, a přesto dokázali porazit beachové specialisty. Michalovi s Kubou to přineslo ještě jeden bonus, a to zápas o postup do semifinále proti vicemistrům Evropy. V semifinále se žádné překvapení nekonalo a do finále se probojovali dvě nejvýše nasazené dvojice Perušič/Schweiner a Williams/Kufa. Ondra s Dejvem neztratili na turnaji ani set a v každém zápase dokazovali proč jsou ve světě tak úspěšní. V atraktivním finále nenechali nikoho na pochybách a odvážejí si titul z historicky prvního turnaje v Havířově. Třetí místo urvali po boji v tiebreaku Lukáš Kittel/František Knobloch a pod stupně vítězů tak odsoudili Martina Václavíka s Dominikem Samcem.

Premiéra špičkového beachvolejbalu v Havířově byla úspěšná, ceny předávali zástupci města Havířova: primátor Ing. Josef Bělica, MBA, náměstek pro investice a chytré město Ing. Bohuslav Niemiec a radní pro sport Mgr. Daniel Vachtarčík, kteří vyjádřili přání v pokračování v dalších letech a zapsání Havířova na beachvolejbalovou mapu.

Velký dík patří klukům a trenérům a trenérkám z Blue Volley a Green Volley, kteří stojí za bezchybnou přípravou celého beachvolejbalového areálu včetně přestavění všech hřišt a plynulý bezchybný průběh celého turnaje.

Michal Provazník