29. 10. 2022

Konečně porážka

​O víkendu nás čekalo pokračování 1.ligy mužů, kterou jsme zahájili nad všechna očekávání opravdu až neuvěřitelně. Čekal nás nejlepší tým posledních deseti let Dobřichovice v kádru s bývalými extraligovými hráči, ale hlavně tým, který vždy myslí na příčky nejvyšší. Také Plzeň, byť výsledkově nedosahuje kvality Dobřichovic, má tým složený z hráčů, kteří hrají na vysoké úrovni. Do teď jsme se více méně střetávali s celky, kde dominuje mládí a tam jsme se cítili jako ryba ve vodě. Ale zpět k našim zápasům, protože právě kvůli těmto soupeřům jsme 1.ligu hrát chtěli.

Pátek a Dobřichovice

Jsem rád, že jsme s Dobřichovicemi hráli v pátek, protože jak je o tomto našem týmu dobře známo, po pátečním večeru mají soboty slabší. Nastupujeme pouze s mládežnickou sestavou a s dravostí vlastní mládí se pouštíme do soupeře. Možná trochu zaskočeni, možná neznalost nás jako týmu, nám umožní hned od začátku jít do čtyřbodového vedení, které více méně snadno (až překvapivě na naše mládí) držíme až do koncovky. Stav 24:21 při podání soupeře vypadá jako jasná koncovka pro nás. Ale není tomu tak. Po dvou nevynucených chybách z naší strany čekáme, že se soupeř porazí sám. K našemu překvapení se tak neděje a set ztrácíme. První důrazné upozornění na to, že pokud nebudeme hrát od začátku až do konce setu o každý míč jako by byl poslední, nemusí se nám to vyplatit. Ve druhém setu je hra vyrovnaná, ale zkušenější hosté hrající s minimem chyb nám postupně ujíždí. I tentokrát vstupuje do koncovky s mírným náskokem jen jeden tým, ale my to nejsme. Zatímco v koncovce prvního setu jsme vyhořeli, druhou otáčíme naší důsledností a odvahou v náš prospěch a srovnáváme tak na 1:1. Do třetího setu nastupujeme jako polití živou vodou a od začátku Dobřichovice tlačíme. Vytváříme si náskok, který postupně navyšujeme a bez problémů vítězíme 25:18. Čtvrtý set je až do stavu 15:10 jako přes kopírák. V té chvíli ale přichází problém č. 2 a stejný přístup jako v koncovce prvního setu a opětovné čekání na to, že se soupeř porazí sám nás výhody 5-ti bodového náskoku zbavuje. Dobřichovice set otáčí, srovnávají na 2:2 a my jdeme do pátého setu. Velezkušený tým jakým Dobřichovice bezesporu jsou si nabídnutou šanci nenechá ujít a nad našimi lehce zmrazenými mladíky vítězí v rozhodujícím pátém setu. První porážka je tak už naštěstí za námi a snad nám dovolí hrát dále uvolněněji.

Sobota a Plzeň

Další z takzvaných zkušených týmů 1. ligy nastupuje v nejsilnější sestavě a já jsem zvědavý, zda na nás včerejšek nezanechal stopy. Není to náš obvyklý výkon, působíme lehce zaraženě a od začátku se trápíme. Naštěstí v koncovce zabereme a urveme první set pro sebe. Ve druhém setu jsme ožili, zlepšili se na podání a soupeře tlačili. Dvojstřídání, které mělo za cíl zapojit do hry Melmena (Matěje Dudka), našeho benjamínka, nevyšlo podle našeho záměru a soupeře jsme opět nastartovali. Byť jsme druhý set vyhráli, nastartovaný soupeř nás ve třetím setu trápil, a nakonec i vyhrál. Ubojovaný čtvrtý set a vítězství 3:1 nás udrželo na čele prvoligové tabulky, což je po prvních osmi kolech, a více méně třetině soutěže z našeho pohleduneuvěřitelný úspěch.

To nejdůležitější, co si z víkendu můžeme odnést, je právě hra s takovými týmy, které nepohrávají samy, ale které musíme porazit. Druhým důležitým prvkem je to, že se kluci musí naučit být lídry a v situacích, kdy se jejich spoluhráčům nedaří, nebo hrají zatím ti mladší, dokázat tým podržet a utáhnout. Porážka a vydřené vítězství jsou mnohdy cennější než hladká výhra.

Michal Provazník

Hlavní trenér