29. 01. 2023

Souboj o druhé místo

​Předposlední víkend základní části 1. ligy mužů se nesl ve znamení bojů o nasazení do Play Off. První čtyřka, ve které jsme i my, bojuje o co nejlepší výchozí postavení pro případné semifinále, bojuje také dalších šest týmů o to, kdo postoupí do Play Off přímo, a kdo bude muset do předkola. Nás tohle dvojkolo zaválo na palubovky Plzně a Dobřichovic, se kterým svádíme přímý souboj o 2. místo.
Do Plzně jsme odcestovali v téměř nejsilnějším možném složení tak, abychom neponechali nic náhodě. Cesta byla bez komplikací, a tak jsme zvládli s celým družstvem účast v prezidentských volbách a hodinový dýchánek u Koloušků (Matěj Koloušek je původem z Plzně, tak jsme celou rodinu potěšili svou návštěvou).

Tým jsme rozdělili na dvě šestky s tím, že každá měla sehrát jeden zápas. Od začátku jsme Plzeň tlačili a až do konce prvního setu jsme udržovali výrazný náskok. Druhý set byl o něco vyrovnanější, ale přesto byla vidět naše větší úderná síla a díky dobré obraně jak na síti, tak v poli, jsme získali vedení 2:0. Pak se projevil náš letošní největší neduh, kterým je neschopnost vydržet hrát se stejným nasazením a kvalitou po celý zápas. Zatímco v mládežnických kategoriích je kvalita kluků tak vysoká, že se to více méně neprojevuje, v 1.lize mužů nás zkušení soupeři za tohle trestají. A tak, byť jsme v druhé polovině třetího setu zase našli cestu jak bodovat, již jsme ho nedokázali dokončit. Čtvrtý set se stal nakonec naší záležitostí a tak jsme získali 3 body, pro které jsme si do Plzně přijeli.

V sobotu nás čekal jeden z nejlepších týmů 1. ligy a dlouholetý hegemon této soutěže, navíc posílený o mladé hráče z mistrovského Karlovarska, Dobřichovice. Jsou vždy těžším soupeřem a jejich výkon je doma navíc umocněn specifickou halou s nízkým stropem a malými výběhy, takže jsem byl zvědav jak se kluci popasují s tímto nezvyklým prostředím. Podobné panuje i v Bučovicích, kde jsme se za celý zápas vůbec nedostali do hry. Bohužel, zápas začínáme úplně stejně a rychle prohráváme rozdílem naskakujícím nad pět bodů. Byť se nám po dodržení taktiky podaří domácí dotáhnout na 23:23, díky lépe zvládnuté koncovce ze strany domácích ztrácíme první set v poměru 25:23. Od začátku druhého setu ale plníme taktiku na výbornou, a když začínáme dohrávat bodové míče rázem je to hra na jednu branku. Srovnáváme na 1:1 a vyhlížíme k dalším setům, přičemž zisk ještě jednoho bodu pro nás znamená zajištění druhého místa v tabulce. Domácí ale přeskupením sestavy změní rytmus svojí hry a my se s tím nedokážeme srovnat. Dobřichovice získávají převahu a až do konce zápasu nás drží pod sebou.

Po prohře 3:1 se na nás bodově dotahují a díky většímu počtu vítězství se dostávají před nás na druhé místo. Před posledním dvojkolem je rozdíl mezi druhými Dobřichovicemi a čtvrtým Hradcem 2 body a tak teprve tyto zápasy ukáží z jaké pozice týmy do Play Off nastoupí.

Na domácích palubovkách hrajeme v pátek 10.února od 20 hodin s MFF UK Praha v hale Sportovního Gymnázia na Plzeňské ul. a v sobotu 11. února od 11 hodin s Hradcem Králové v hale v Nové Bělé. Věříme, že nás přijdete podpořit.

Michal Provazník

hlavní trenér