05. 03. 2023

Zlínská fronta se udržela

Na víkend od 4. do 5. března připadl předposlední extraligový turnaj mužské kategorie U20. Pořadatelství první výkonnostní skupiny, již jsme celou sezónu součástí, se ujal klub z rodiště Tomáše Bati – VSC Zlín, kde jsme s naším družstvem Blue Volley Ostrava v sobotu ráno odjeli. Na sobotu připadlo také extraligové utkání mužů v Benátkách nad Jizerou a Play-off zápas první ligy mužů v Liberci. A jelikož spousta našich hráčů figuruje právě v základní sestavě prvoligového týmu, na sraz jsme se dostavili ve VELMI okleštěné sestavě. V sobotu ráno tedy z Ostravy vyjelo těchto 7 hráčů: Kuba Tesárek (Tesi), Tom Plemeník (Plemeno), Kuba Jetmar (Jety), Ondra Poštulka (Pošty), Honza Šamánek (Šami), Tadeáš Plewa (Tade) a Péťa Lichý. Jako vrchní generál naší skupinky s námi odjel Leoš „Ferda“ Šrámek.

První zápas nás čekal v 11 hodin proti Lvům Praha. Do zápasu jsme nastoupili v základní sestavě: nahrávač Pošty, univerzál Jety, smečaři Tesi a Plemeno a na bloku Tade s Péťou. Protože nás bylo jen sedm, nastoupili jsme bez libera, ale za to s připraveným Šamim, který ke konci prvního a druhého setu střídal Péťu v zadních zónách.

Do začátku utkání jsme nevstoupili příliš dobře. Hráli jsme bojácně a noty určoval soupeř. Naše hra se postupně zlepšovala nejen během prvního ale i druhého setu. Do třetího setu pak nastoupil místo Plemena dosud střídající Šami. I přes náš rostoucí výkon jsme však prohráli 0:3 (16,20,22).

Po tomto souboji jsme zamířili na dobrý oběd a ubytovat se, kde jsme si na chvíli odpočinuli. Zanedlouho jsme se vrátili na halu, abychom se připravili na zápas proti Českým Budějovicím.

Do utkání jsme nastoupili ve stejné sestavě jako proti Lvům, ale úplně s jiným nasazením. Jihočeši museli ukázat, co v nich je, aby si zajistili vítězství. První set jsme prohráli 21:25. Ve druhém dějství jsme hráli se stejně velkým nasazením a byli jsme jen krůček od jeho vítězství. Prohráli jsme nejmenším možným rozdílem 24:26. Ve třetím setu si však Budějovice výsledek hlídali a měli neustále menší náskok. Do koncovky vstoupil daleko lépe Jihostroj a jeho vítězství vypadalo nezvratně. To by se však na podání nesměl postavit Jety. Díky jeho silnému servisu jsme soupeře postupně dotahovali. Nikdo z hráčů ani nevěřil svým vlastním očím: „Jak to, že Jety najednou dokáže dávat tolik dobrých servisů po sobě?“ – (na trénincích je to totiž právě on, komu trvá nejdéle dát 5 servisů v řadě). Ke zvratu ve třetím setu už chybí jen malinký kousíček. Halou se roznáší zvuk píšťalky zahajující rozehru. Jety si nadhazuje balón a rozbíhá se. Po úderu míč letí a vypadá to, že skutečně dopadne na soupeřovu hrací plochu. Když v tom se ozve znovu zvuk píšťalky. Nyní však neoznamuje začátek rozehry, nýbrž Jetysův přešlap na podání. Budějovice tedy v tomto setu vítězí 25:22 a v celém zápase 3:0. Pan rozhodčí po zápase ještě dodal: „Kdyby podával desetkrát za sebou, tak podává od deblu.“

Během třetího setu se k našemu týmu připojila první a zároveň poslední posila – Filip Částečka (Časty). Do zápasu však nezasáhl, pouze „fandil“. Ani tak ale během soboty nezahálel a pořádně se zapotil. Ne však u fyzické přípravy, nýbrž u testů SCIO. Budeme doufat, že se mu zkoušky povedly a za pár let jej budeme vídat, jak nám v ulicích pomáhá a chrání nás.

Po vyčerpávající a smutné sobotě, kdy jsme se dozvěděli o neúspěchu našich mužských týmů, jsme se odebrali na vydatnou večeři a ubytování, kde jsme zhlédli zajímavý díl Soudkyně Barbary a šli jsme spát.

V neděli ráno jsme posnídali toasty, které jsme si připravili již večer a vydali se na halu usilovat o další body Blue Volley Ostrava.

Nejdůležitější zápas víkendu byl před námi – zápas proti domácímu Zlínu. Do utkání jsme nastoupili v sestavě: nahrávač Pošty, univerzál Jety, smečaři Tesi a Plemeno, blokaři Časty a Tade a na liberu Šami. Do zápasu jsme vstoupili nejhůř jak to jen šlo. I přes náš špatný výkon jsme naštěstí koncovku urvali v náš prospěch. A to díky Jetymu, který opět použil svůj vražedný servis – tentokrát mu však místo na servis stačilo. První set je tedy 25:21 pro Blue Volley. Ve druhém jsme opět nezačali úplně nejlépe a celý set byl nahoru a dolů. Do koncovky jsme vstoupili s náskokem 4 bodů a i tak jsme z toho zvládli udělat drama, za které by se nestyděl ani Shakespeare. Jak konstatoval Ferda: „Stáli při nás všichni svatí.“ Set jsme nakonec vyhráli 26:24. Třetí dějství však bylo více méně v naší režii a zvítězili jsme 25:17. Náš úkol byl tedy splněn a udrželi jsme se v první skupině.

Po obědě jsme se postavili proti zatím suverénnímu Brnu. Naše sestava se oproti minulému zápasu malinko obměnila: nahrávač Pošty, univerzál Jety, smečaři Plemeno a Šami, blokaři Časty a Péťa a libero Tesi. První set dominantně ovládlo Brno poměrem 25:15. Do druhého setu jsme však vstoupili silným servisem a dobrou obranou. Než se Brno vzpamatovalo, už prohrávalo 3:10. V tom přišel na servis brněnský sniper – kapitán Tomáš Křenek. Karta se tak velmi rychle obrátila a my jsme prohrávali 10:11. Brno si pak dávalo pozor a vítězství v tomto setu si nenechalo uniknout. Brno tedy zvítězilo 25:19 stejně, jako ve třetím setu a celý zápas ovládlo.

Ostravský tým Blue Volley tak svůj úkol tento víkend splnil a celou sezónu tak stráví v první výkonnostní skupině. Zároveň máme zajištěnou účast na červnovém MČR.

V kontextu všech výsledků projektu Volley Beskydy z prvního březnového víkendu můžeme říct, že byl na severní frontě klid, avšak ta Zlínská se udržela.

Ondřej Poštulka (kapitán družstva) a Jakub Jetmar