24. 10. 2023

Sezona 1. ligy v plném proudu

Začátek letošní 1. ligy nás zasáhl v hektickém období, kdy se nám po letech podařilo získat sportovní zázemí pro náš klub v nově vybudované sportovní hale v Ostravě-Třebovicích. Hektické je proto, že jako u většiny těchto nových staveb provází předání porodní bolesti s předávkami, reklamacemi, dodělávkami, nefunkčnostmi, a tak se kromě sportování musíme za pochodu učit spoustu nových věcí a řešit hodně problémů. Nicméně s ohledem na pozitivní myšlení, které máme, věříme, že je to pro nás obrovský krok kupředu, který pomůže k dalšímu rozvoji klubu a potažmo celého volejbalu v regionu.

A teď zpět k vlastní první volejbalové lize. S přesunem dalších hráčů do A týmu Black Volley Beskydy jsme 1. ligu doplnili o další mladé hráče z vlastní líhně, a máme tak spolu s Brnem jednoznačně nejmladší tým v soutěži. Přesto ale stanovený cíl není nízký, ale je jím postup do semifinále Play Off. Kádr máme široký, vyrovnaný, ale věřím, že hlavně touha a chuť jít nahoru a zlepšovat se bude posouvat v průběhu sezóny naše výkony k vytýčenému cíli. Vnímáme i možnou kolizi mezi Play Off První ligy mužů se zápasy mužské Extraligy, kde většina mladíků také působí, ale doufám, že v té době budou rozehrány obě soutěže z naší strany tak, abychom je dokázali úspěšně skloubit.

Letošní systém 1. ligy mužů je odlišný od těch předchozích, kdy se v první části soutěže hraje ve dvou oblastních skupinách, a my jsme regionálně v té volejbalově silnější, východní spolu s celky Brna, Bučovic, Holubic, Hradce Králové, Kolína a Velkého Meziříčí. Po skončení první části se vytvoří silnější šestka tvořen prvními třemi týmy z obou skupin, která bude mít zajištěno Play Off a zápasy mezi nimi budou rozhodovat pouze o nasazení a druhou osmičlennou skupinou, ve které půjde primárně o dvě zbylá místa pro Play Off. Samozřejmě bychom si rádi zajistili poklidnou druhou část a hráli „první šestku“, ale v naší skupině má ambici postupu a reálnou naději šest týmů ze sedmi, a tak to nebude vůbec jednoduché.

Po první sadě zápasů držíme postupové třetí místo, ale týmy za námi mají minimální ztrátu, a tak budou rozhodovat vzájemné zápasy s nimi.

V nejbližší době nás čekají zápasy v Brně a Holubicích a na domácí půdě s Bučovicemi 3. listopadu od 19 hodin a 17. listopadu od 11 hodin s Velkým Meziříčím. Naše věrné fanoušky a všechny příznivce volejbalu rádi přivítáme v nové hale v Ostravě Třebovicích (mezi ulicemi 5.května a Kochova vedle fotbalového hřiště).

Michal Provazník

trenér